Tre blomstrende generationer
Byblomst udspringer fra tre generationer af plantenørder.
Mettes farfar, Ove André Pedersen byggede sit gartneri i Blegind, syd for Århus, i starten af 60'erne, og bagefter fulgte hans søn og Mettes far, Henning André Pedersen i hans fodspor.
I dag består gartneriet af Hennings egne huse samt de drivhuse, som Mettes farfar havde på nabo-matriklen. Der er både væksthuse og friland. Det betyder, at vi kan afprøve mange sorter og opformere dem fra frø, samt teste deres robusthed på friland.
Når der skal pakkes planter til vores projekter, er det Hennings dygtige medarbejdere, der står for arbejdet. De indsamler alle de forskellige sorter fra friland og kører planterne ind i pakkerummet. Her fordeles planterne i 18-hulsbakker efter vores fordelingsnøgle, og sammen med afstandsrive og plantemanual sendes planterne direkte fra vores gartneri ud til vores kunder.
På Langmarksvej i Horsens sidder Mette sammen med Christina, Sissel og Christian.
Hvad arbejder vi for?
Vi har en vision om at være med til at bidrage til, at vores byer har en høj grøn diversitet i de grønne rum, også kaldet urban diversitet. Det handler for os om, at der skabes plads imellem bygninger og befæstede arealer til lommer af liv, hvor vores sanser kan gå på opdagelse. Vi ved nemlig, at diversitet i beplantning både øger mængden af endorfiner i hjernen men også sænker kortisol og blodtrykket hos trafikanter. Vi ved også, at en trimmet "natur", som f.eks. klippet græs, stimulerer den såkaldte målrettede opmærksomhed. Modsat stimulerer en mere vild og mangfoldig beplantning den spontane opmærksomhed, som kan medføre følgende:
”Når den spontane opmærksomhed stimuleres, opbygger vi positive emotioner og energi, der styrker vores sociale funktioner og nedsætter vores stressniveau” (Fredens, 2012 i Habitats, 2013)
En divers beplantning er altså ikke kun godt for øjet, men for hele vores organisme – og diversitet er kodeordet! Samtidig er vi mere tilbøjelige til at passe på naturen, hvis vi har den tæt på. I Byblomst er vores mission derfor at øge mangfoldigheden i flora og fauna i byerne og samtidig styrke trivslen og fællesskabet mellem mennesker.
Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget
Bæredygtighed, FN's Verdensmål, ansvarlighed og greenwashing er begreber der fylder meget i vores hverdag. Vi er vores ansvar enormt bevidst, og også meget ydmyge overfor det arbejde, vi udfører. Vi gør det bedste vi kan, med de ressourcer og kompetencer vi har, og forsøger hele tiden at tage fornuftige valg, i vores måde at drive forretning på.
Der er mange måder at måle bæredygtighed på, og i vores biks koncentrerer vi os særligt om følgende:
- Vi sælger projekter, som er længelevende og afstemt til de lokale vækstbetingelser.
- Vi producerer selv vores planter. I produktionen genanvendes emballage og vand, og der bruges biologisk bekæmpelse.
- Mange af tingene på vores kontor er fra genbrug, og ved ny-indkøb vælger vi varer fra virksomheder med værdier, der spejler vores.
- Vi samarbejder så vidt muligt med lokale anlægsgartnere, så transporten i bil begrænses.
- Vi vægter social ansvarlighed højt. Vi stræber efter en høj grad af fleksibilitet for vores medarbejdere, en høj grad af medbestemmelse, og en balance mellem det private og professionelle liv.